Når dagene bliver kortere og temperaturerne falder, så lakker sejlsæsonen for de fleste mod enden. Det er ved at være tid til at få båden op af vandet og gøre den klar til vinteropbevaring i en opbevaringshal, så du igen kan få glæde af den næste år. I dagens artikel guider vi dig igennem processen og fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på med hensyn til vinteropbevaring af båd. Følg blot de seks råd i vores tjekliste nedenfor.

Vinteropbevaring tjekliste:

  1. Vask båden og tjek bundmaling: Når du har fået båden op af vandet, kan du med fordel give den en gang bådshampoo og skrubbe den godt og grundigt rent med en børste, både ind- og udvendigt. Herefter giver du en gang voks. Tjek derudover bådens bundmaling og fjern den eventuelt, så den er klar til forårsklargøring. Husk at tørre alt af og åbne vinduer og luger i båden, så fugten kan komme ud. Dæk derefter båden af med en pressening.
  2. Forebyg fugt og skimmelsvamp i båden: Kolde, fugtige miljøer udgør den bedste grobund for fugt og skimmelsvamp. Heldigvis kan du forebygge dette ved at placere et par fugtfjernere i og omkring båden. Husk at skifte fugtfjernerne nogle gange i løbet af vintersæsonen. Hynder, sprayhood og andre tekstiler vasker du med koldt vand, hvorefter de opbevares tørt vinteren over.
  3. Tøm vandbeholdere: Varmtvandsbeholder, vandtank og serpentintank skal tømmes, inden båden pakkes ned, ellers kan det resultere i frostsprængninger hen over vinteren. Åbn ventilerne til varmtvandsbeholderen, pump vandet ud af vandtanken og tøm serpentintanken på havnens tømmestation. Rengør toilettanken med transclean og lad alle dæksler og ventiler stå åbne et stykke tid, så de kan tørre helt.
  4. Opladning af batterier: Batterierne kan sagtens holde til at stå hen over vinteren, men det er vigtigt, at de er fuldt opladte. Lad dem derfor op, inden båden pakkes ned, og tjek dem nogle gange i løbet af vinteren.
  5. Rengøring og frostsikring af bådens toilet: Rengør toilettet grundigt, så der ikke dannes bakterier og lugt i løbet af vinteren. Til frostsikring benytter du antifreeze kølervæske.
  6. Vinterklargøring af bådmotor: Det er vigtigt, at du grundigt renser bådens motor for at undgå skader gennem frost og rust henover vinteren. Det har vi skrevet en hel artikel om. Læs om klargøring af bådmotor her.

Øvelse gør mester!

Som du kan se, koster det både kærlighed og knofedt at få båden gjort vinterklar, men heldigvis er det noget, som du sagtens selv kan klare. Og heldigvis gør øvelse mester. Følg blot vores tjekliste og kom godt gennem vinteren og ind i den nye sejlsæson.

God arbejdslyst!

Bedøm artiklen
[Total: 2 Gennemsnit: 5]