Overvejer du at anskaffe dig en sejl- eller motorbåd, og ønsker du at springe ud som fritidssejler? Så har du behov for at vide, hvad der kræves, for at du må sejle i en båd af en bestemt størrelse. Her er reglerne forskellige alt efter, om vi taler planende eller ikke-planende både. De fleste motorbåde, der kan opnå en høj hastighed, er planende, mens ikke-planende både er sejlbåde, der på grund af bådens konstruktion ikke sejler så hurtigt.

For ikke-planende både gælder, at du må sejle både med en længde på op til 15 meter med eller uden duelighedsbevis. For planende både er der krav om speedbådskørekort for både over 4 meter. Derudover skal du have speedbådskørekort ved mindre motorbåde, såfremt bådens fremdrivningseffekt i kW som minimum er lig med kvadratet på skroglængden plus 3. Når det så er sagt, så er det altid en god ide at tage et duelighedsbevis, hvis du påtænker at sejle meget, da det øger sikkerheden for både dig, dine passagerer og de andre sejlere.

Skal du på langfart, eller ønsker du af en anden årsag at kunne være styrmand på en fritidsbåd på over 15 meter, så skal du have sønæringsbevis som Yachtskipper. Beviset findes i to forskellige grader. Med sønæringsbevis som Yachtskipper af 3. grad har du ret til at sejle store fritidsbåde i de nordiske farvande, mens du med sønæringsbevis som Yachtskipper af 1. grad har ret til at sejle store fritidsbåde i alle farvande.

Speedbådskørekort, duelighedsbevis og uddannelsen som Yachtskipper udbydes typisk i aftenskoler samt i sejlklubber. Der findes også sejlerskoler, der tilbyder duelighedsbevis og Yachtskipper 3 som intensive kurser. Og selvom det er en god og praktisk mulighed for hurtigt at få beviset, så får du uden tvivl mere viden og praktisk erfaring ved at tage kurset over længere tid, da du her får mere viden om teori og navigation samt mere sejlerfaring.

Bedøm artiklen
[Total: 11 Gennemsnit: 3.5]