Står du overfor at skulle købe din første motorbåd, så får du her på siden en række gode råd med på vejen. Det at købe en båd er for mange mennesker en drøm og en enormt stor beslutning. I guiden her på siden har vi samlet en række gode råd, som du med fordel kan tage med i dine overvejelser, både før, under og efter dit køb.

Men hvorfor egentlig vælge en motorbåd og ikke en anden båd? Der er fordele og ulemper ved alle bådtyper. Blandt de mange fordele ved motorbåde er, at de er nemme at manøvrere. Du kan normalt også nå længere på en dag end i en sejlbåd. Motorbåde er derudover designet på en måde, som gør dem mere rummelige, og det er rart, særligt når du ligger i havn.

Inden købet

Har du besluttet dig for, at det skal være en motorbåd og ikke en anden bådtype, så er der nogle forskellige ting, du bør overveje i forhold til at finde den perfekte model til dit behov.

Overvej følgende:

  • Anveldelse: Skal båden anvendes til dagsture, weekendture, ferier, fiskeri eller andre formål?
  • Størrelse: Hvor mange personer skal den være godkendt til?
  • Motor: Skal du have en båd med inden- eller udenbordsmotor? Vi har lavet en artikel om dette her: dk/indenbords-eller-udenbordsmotor/
  • Motorstørrelse: Motorstørrelsen har ikke kun indflydelse på sejladsen og bådens evne til at accelerere, men også på, om du skal have speedbådskørekort eller ej.
  • Trailerbåd eller havneplads: Ønsker du at kunne flytte rundt på båden, eller har du en fast plads i en lystbådehavn? Med en trailerbåd har du færre faste udgifter, men trailer-varianten sætter også begrænsninger ift. bådens størrelse og ikke mindst størrelsen af din bilmotor.
  • Budget: Det kan være fristende at skyde hele bådbudgettet af og få så meget båd som muligt, men husk på, at der også er andre udgifter end båden selv. Du kan fx overveje at trække 20.000-25.000,- fra til køb af udstyr, hvis du intet udstyr har i dag

De forskellige typer motorbåde

Er du helt ny inden for sejlsport, så tror du måske, at en motorbåd bare er en motorbåd. Det forholder sig imidlertid ikke helt sådan. Du vil således have en helt forskellig oplevelse på vandet, alt efter om du sejler i en deplacementbåd (eller kølbåde) eller i planende båd.

Deplacement

Skroget på en deplacement båd er bygget til at forblive i vandet. Derved kan båden ikke sejle hurtigere end skrogets længde. Det vil sige, at en båd på 6 meter kan opnå en topfart på ca. 6 knob. En båd på 10 meter kan opnå en topfart på 10 knob osv.

Planende og halvplanende båd


Planende motorbåde kaldes også for speedbåde, og de er som navnet antyder, bygget til højere fart. De findes i alle størrelser – fra daycruisere og hen til store både. En planende båd sejler delvist ovenpå vandet. Den har en plan bund og et V-formet forskib, hvilket bidrager til en behagelig sejlads, selv ved høj fart. For alle planende både gælder, at tophastigheden forhøjes i takt med motorens størrelse. Den anbefalede motorstørrelse bør dog ikke overskrides.

Under købet

Har du fundet din drømmebåd, og er du klar til at købe båden, så er der nogle ting, du skal være klar over, så du ikke står med en sur overraskelse efter købet.

  • Tjek sælger, når du køber en brugt båd: Uanset om du en køber brugt båd fra privat eller forhandler, så køber du altid båden som beset. Det er derfor vigtigt, at du tjekker, om båden er indregistreret med sælger som ejer og ikke er stjålet.
  • Tjek evt. restgæld: I samme ombæring bør du tjekke, om båden er gældfri. Det tjekker du i skibsregistret for større både og i bil- og personbogen for mindre både.
  • Sørg for at have papirerne i orden: Skal der lånes penge til båden, skal du vide, hvem der tidligere har ejet båden. Uanset om du skal låne penge til båden eller ej, så er det også vigtigt at have styr på papirerne i tilfælde af, at du på et tidspunkt skal sælge.
  • Få båden løftet på land: Så længe båden ligger i vandet, er det umuligt at vide, hvad der måtte gemme sig under vandkanten. Sørg derfor altid for at få løftet båden på land og undersøg skrog og skrue.

Efter købet

Når du har købt båden, er det vigtigt, at du løbende vedligeholder den, så den holder sig sundt og flot i mange år. Ud over at give bundmaling én gang årligt er det vigtigt, at du er grundig med den årlige vinterklargøring, som du kan læse mere om i vores blogindlæg her.

Derudover skal du overveje, hvilken forsikring du skal tegne til båden samt sørge for, at der er redningsveste, og at sikkerheden er i orden, inden du sejler i båden. God fornøjelse 🙂

Bedøm artiklen
[Total: 1 Gennemsnit: 5]