Solceller til båden – Alt du bør vide

Solceller til båden er både praktiske og miljøvenlige, og i takt med at priserne på solceller er faldet ganske betydeligt de senere år, er teknologien nu blevet bredt tilgængelig. Den gode nyhed er, at der i dag er rigtig mange modeller at vælge imellem. Den knap så gode nyhed er,  at det kan være svært at vide, hvilke solceller og tilbehør der passer bedst til netop dit behov på båden. Men bare rolig… Vi er her for at hjælpe dig med vores guide om solceller til båd.

 

Masser af fordele ved at installere et solcelleanlæg på din båd

Er du også en livsnyder, der godt kan se det smukke i at sejle rundt i din skønne båd langt fra den nærmeste havn og den øvrige civilisation? Så ved du, at det til tider kan gå lige hurtigt nok med at få afladet dit batteri. Og med garanti har du tænkt tanken, at det kunne være smart at udnytte solens stråler til at forsørge køleskab, motor og andet udstyr på båden med strøm. Og ja, det er det i den grad. For strøm fra solenergi er både tilgængelig og miljørigtig.

Og når først dit solcelleanlæg er monteret på din båd, har du nærmest ubegrænset strøm, hvor længe du end ønsker at opholde dig ude i bølgen blå. Men inden du kan komme i gang med at montere dit solcelleanlæg på båden, er det vigtigt at du overvejer dine ønsker og behov, så du kan få købt de rigtige solceller fra starten og slippe for unødige omkostninger.

Kend dit behov og monter de rigtige solpaneler på din båd

Har du en lille sejlbåd, en yacht eller måske en katamaran, og ønsker du at montere solceller til at drive elektronikken på båden eller måske bare som backup i tilfælde af, at batteriet løber tør? Lige så mangfoldig som vores ønsker og behov er, lige så bredt er også udvalget af solpaneler til båden. Overordnet falder alle solpaneler dog i en af de to kategorier nedenfor.

  1. Solpaneler på faste rammer: Solpaneler på faste rammer minder på mange måder om solpaneler, som du kender fra huse. Teknologien er stort set den samme, dog er disse solpaneler særligt udviklet i forhold til udfordringerne i maritime omgivelser. Solpaneler på faste rammer er de mest effektive pr. kvadratmeter, og de er også mere robuste i hårdt vejr, men de tåler ikke, at der ligger noget ovenpå dem. Vær opmærksom på, at der ikke findes standardløsninger til solpaneler på faste rammer.
  2. Fleksible solpaneler til båden: Fleksible solpaneler er, som navnet antyder det, mere fleksible, både i forhold til anvendeligheden, men også i sig selv fleksible, dvs. let bøjelige. De er normalt også mindre, hvilket gør dem lettere at placere på båden. De er dog ikke lige så hårdføre i vind og vejr som solpaneler på faste rammer. Til gengæld kan du normalt gå på med bløde sko og rengøre dem sammen med dækket.

Har du en stor båd og sejler du langt og ofte hårdt vejr, så vil solpaneler på faste rammer i mange tilfælde være at foretrække. Har du derimod en lille båd, vil det ofte ikke være muligt at montere solpaneler på faste rammer, da de er for store. Her udgør fleksible solpaneler en god, prisbillig mulighed. Og vil du helgardere dig, så du for eksempel er sikker på, at der altid er strøm til at starte motoren, så kan du med fordele overveje  at tilslutte et ekstra batteri.

Find solceller, solpaneler & solpanel holder her

Solpaneler til båd – det perfekte valg til livet på vandet

Det er svært at finde nogen ulemper ved at montere solceller på båden. Du sparer penge i det lange løb, du har mere frihed, og det er godt for miljøet. En yderligere fordel er lydniveauet. For med solceller undgår du en støjende generator, der godt kan virke forstyrrende, når batterierne skal lades op. Og med en levetid på typisk op til 20 år, er solceller en investering, der på alle måder tjener sig hjem i det lange løb.

Bedøm artiklen
[Total: 11 Gennemsnit: 3.7]