Det kan være fantastisk at sejle, og vandet byder på mange gode oplevelser og sjove timer. Men er sikkerheden ikke i orden, kan det hurtigt gå hen og blive farligt og i nogle tilfælde livstruende. Det er derfor alfa og omega at have sikkerhedsudstyret i orden (både det lovpligtige og det ikke-lovpligtige), inden du begiver dig ud på eventyr til søs. Her på siden kan du læse alt om sikkerhed til søs. Læs med og få styr på sikkerhedsudstyret på din båd.

Flere og flere ulykker til søs

Fritidssejlads bliver stadig mere populært, men i takt med at flere sejler, sker der også flere ulykker. Men mange ulykker ville kunne undgås med det rette udstyr ombord. Faktisk er det kun redningsveste, der er lovpligtige, men der er alligevel god grund til at opgradere sikkerhedsudstyret, for det kan være med til at redde båden såvel som menneskeliv.

I kategorierne herunder kan du læse mere om de forskellige typer sikkerhedsudstyr.

Svømme- og redningsveste

Redningsveste er det vigtigste udstyr på båden overhovedet, og der skal være minimum én redningsvest pr. passager. Der findes forskellige redningsveste til børn, voksne og hunde. For redningsveste er det vigtigt, at de hjælper dig med at holde hovedet over vandet, selv hvis du besvimer. Derudover findes der også svømmeveste, som har mindre opdrift, men giver mere bevægelighed. Disse anbefales dog kun for øvede svømmere og i kystnære områder.

Redningsflåde og overlevelsesdragt

Ønsker du at øge sikkerheden, særligt når du sejler i kolde farvande, så kan du med fordel investere i en overlevelsesdragt, der hjælper dig med at holde på varmen. Dragten holder vandet ude og har en isolerende effekt, men den virker kun i begrænset tid. Den bedst mulige sikkerhed i tilfælde af, at du må forlade båden opnås derfor i en redningsflåde. Disse fås i forskellige størrelser og med forskellig isolering, som passer til forskellige farvande.

I en redningsflåde vil du og dine passagerer kunne overleve i lang tid, mens i venter på hjælp.

Brandslukker

Brand på båden er noget af det farligste overhovedet. For hvis du ikke får branden under kontrol rigtig hurtigt, er du nødt til at forlade båden. Og faktisk er der større risiko for, at der opstår brand på båden end i dit hjem. En brandslukker på båden er derfor et absolut must.

Livline

Livliner er særligt vigtige, når du sejler med uerfarne passagerer, samt når du sejler i hårdt vejr og om natten. Livlinen fastgøres i en D-ring eller i redningsvesten samt til båden, og den er med til at sikre, at du ikke går tabt i bølgerne, i tilfælde af at du skulle gå over bord. Livliner fås i forskellige længder. En kort livline har den fordel, at den sikrer dig mod at falde over bord, men det kan give kvæstelser mod båden, som kan undgås med en lang livline.

Tågehorn

Tågehorn kan både benyttes, når der er tåge, og når du kommer i nød. Alle maskindrevne skibe skal have et tågehorn ombord, som benyttes, når der gøres fart ved dårlig sigtbarhed.

VHF-radio, EPIRB og SART

En VHF-radio benyttes til at sende nødsignaler til andre skibe og kommunikere med hjælp på land i tilfælde af, at der skulle opstå en nødsituation. Bemærk, at anvendelse af VHF-radio forudsætter SRC-certifikat. Med et SRC-certifikat må du også anvende EPIRB (nødradiofyr) og SART (radartransponder). En VHF-radio giver dig en række fordele i forhold til mobilen, og det øger sikkerheden ombord. Det kan du læse mere om i vores artikel her.

Førstehjælpskasse

Når du er ude på åbent hav, kan du ikke bare ringe efter en ambulance eller en redningshelikopter, og med mindre situationen er livstruende, må du klare dig selv. En førstehjælpskasse på båden er derfor et must. I en førstehjælpskasse er der det meste nødvendige udstyr for at yde førstehjælp samt rense og forbinde sår og behandle skader.

Nødblus og raketter

Med nødblus og raketter kan du gøre dig synlig for andre skibe på stor afstand. De er derfor både gode at have på båden i nødsituationer og for at gøre opmærksom på en potentiel fare. Nødlys og raketter kan gøre dig synlig for andre skibe fra en afstand på op til 5 sømil. Har du allerede nødblus og raketter, skal du være opmærksom på at tjekke holdbarheden.

Brug din sunde fornuft og undgå farlige situationer, før de opstår

Med ovenstående sikkerhedsudstyr har du det bedste udgangspunkt for at forebygge og håndtere farlige situationer på båden. Generelt handler det dog om, at du bruger din sunde fornuft. For selvom det er muligt at tilkalde hjælp ude på vandet, så er det dig selv, der må være ansvarlig og udvise ekstra agtsomhed, når du færdes ude på vandet. For uanset hvor sjovt og hyggeligt det kan være at sejle, lige så farligt er det uden den fornødne respekt.

Benyt gerne listen her på siden til at gennemgå sikkerhedsudstyret på din båd og få indkøbt, hvad du måtte mangle. Baadbloggen.dk ønsker dig en skøn og ikke mindst sikker sejlsæson.

Få hjælp til at få styr på sikkerheden til søs

Har du styr på sikkerheden i din båd? Du kan teste din viden om en række forskellige emner omkring sikkerhed til søs på siden Respektforvand.dk, som er en del af TrygFonden. Testene er en god måde at finde ind til eventuelle huller i din viden, og vi anbefaler på det varmeste, at du giver testen et skud. Tag testen om sikkerhed til søs her.

 

Bedøm artiklen
[Total: 1 Gennemsnit: 5]