Et godt og pålideligt anker er essentielt udstyr på enhver båd. På den ene side øger ankret sikkerheden, når du kommer i problemer pga. vejr, motorsvigt eller lignende. På den anden side så giver ankret dig mulighed for at nyde naturen og omgivelserne (helt gratis), mens du ligger for anker. I dagens artikel præsenterer vi dig for de forskellige ankertyper og giver dig gode råd med på vejen. Læs med i vores guide til valg af anker og bliv klar til dit køb her på siden.

De forskellige ankertyper

Skal du ud og investere i et nyt anker, så har du som bådejer nogle forskellige muligheder. De forskellige ankre er nemlig designet for at imødekomme den forskelligartede havbund, som du kan støde på, samt med pladsforholdene på båden i mente. Inden dit køb bør du derfor overveje, hvilke farvande du primært kommer til at sejle i, samt hvad dit primære behov for ankring bliver. Derudover er det vigtigt, at ankret passer størrelsesmæssigt til din båd. Med ovenstående i tankerne er du godt på vej til at finde det anker, der passer perfekt til din båd.

Delta-anker

Delta-ankret (kaldes også for plovanker) er et populært valg til fritidsbåde herhjemme. Ankret er skabt til at grave sig ned i blød havbund, som er det mest udbredte herhjemme. Delta-ankre placeres normalt i stævnen, hvilket er praktisk, idet de optager en del plads. Her er der tale om et meget robust anker, der fås i mange størrelser og kan benyttes til alt lige fra små og op til helt store både. Eneste ulempe ved de kraftige delta-ankre er størrelsen.

Foldeanker

Netop denne udfordring imødekommer du med et foldeanker. Foldeankre (kaldes også paraplyanker) er mere kompakte end delta-ankre, og det er særligt en fordel på mindre både, hvor pladsen kan være trang. En anden ikke uvæsentlig fordel ved et foldeanker (eller paraplyanker, som det også kaldes), er prisen. Ulempen er, at de ikke er lige så robuste som delta-ankre. Et foldeanker er rigtig godt til, når du ligger for svaj i kortere perioder, og ikke lige så velegnet til ankring i hårdt vejr.

Danforth-anker

Et andet populært anker er Danforth-ankret – opkaldt efter dets opfinder R.S. Danfort. Fordelen ved et Danforth-anker er, at det kan foldes helt sammen, hvorved det optager minimalt med plads. Danforth-akret er således en robust mellemvej mellem foldeanker og delta-anker. Og ligesom delta-ankret er det et godt valg til den bløde havbund herhjemme.

Hvorfor har nogle både to ankre?

Som du kan se, har foldeanker, Danforth- og delta-anker hver deres fordele og ulemper. Af samme grund vælger mange sejlere også at have flere ankre på båden. Foldeankret, der også kaldes for frokostanker, er lettere at have med at gøre ved korte forankringer – som for eksempel under en frokost i roligt vejr. På den anden side kan de mere robuste Danforth- og delta-ankre med fordel benyttes under udfordrende vejrforhold, samt når du overnatter for anker. Med flere ankre på båden er du godt dækket ind til at kunne ankre under alle forhold.

Størrelse og materialer

Der var engang, hvor man blot benyttede en stor, tung sten til at ankre. Måske er det derfor, at mange mennesker stadig tror, at det blot er ankrets størrelse og vægt, der har noget at sige. Realiteten er imidlertid en anden. Et moderne anker behøves ikke at være vildt stort og tungt for at kunne opfylde opgaven, selvom vægt og størrelse selvfølgelig ikke er uvæsentlige. Ankre fremstilles i dag typisk i rustfrit stål, galvaniseret stål eller aluminium.

Ankerkæde og ankertov

Ankerkæde og ankertov benyttes til at fastgøre ankeret til båden. Ofte benyttes en kombination af kæde og nylontov, men det kan også bare være en kæde. Den rigtige tykkelse og vægt er på den ene side af betydning ift. at kunne holde til selve ankerets vægt. På den anden side så sørger en tilpas tung kæde også for, at trækket på ankeret er hensynsmæssigt. Derudover er det vigtigt, at din ankerkæde er lang nok til de farvande, du færdes i.

Sådan vælger du det rigtige anker samt passende ankerkæde

Tabellen nedenfor er et godt udgangspunkt, når du skal have købt nyt anker og en passende ankerkæde til båden. Her kan du se, hvilken vægt dit anker skal have, samt hvor tyk en passende ankerkæde skal være. Husk at tabellen er vejledende.

Bådens vægt i kg Vægt på anker Torvets diameter i mm. Kædens diameter i mm.
200 5 10 8
500 6 12 8
1000 10 12 11
2000 12 14 11
3000 12 16 13
4000 12 18 16

God fornøjelse med dit nye anker

Et godt anker er et must på båden – både for sikkerheden, men også for at kunne nyde en afslappende stund lige netop der, hvor du har lyst. Vi håber, at du har fået svar på dine spørgsmål omkring køb af anker og ankerkæde og ønsker dig en skøn og sikker sejlsæson.

Bedøm artiklen
[Total: 6 Gennemsnit: 2.8]